Blog 1: Wanneer kies je welke hondenprofessional? (2024)
Deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik ben sinds 2006 actief in de hondenwereld (wanneer ik deze blog schrijf dus al 18 jaar!) en ondertussen betrokken binnen verschillende vakgebieden. Zo ben ik zelf hondeneigenaar, maar ook hondensport trainer, honden fitnesstrainer in opleiding, ben ik 1e lijns dierenarts geweest en staat in de toekomst de opleiding tot revalidatie dierenarts specialist op de planning.
Ik zie vaak dat hondeneigenaren het aller beste voor hun hond willen, maar niet goed weten waar ze terecht kunnen voor de beste hulp. Want kun je bijvoorbeeld het beste naar je dierenarts voor vragen over de opvoeding van je pup? Bij de dierenwinkel over huidklachten bij je hond? Of bij de trimmer als je hond niet helemaal soepel loopt?
Daarom in deze blog een overzicht van de meeste hondenprofessionals, met opleidingsniveau, zodat je mogelijk iets meer wegwijs wordt in de hondenwereld. Waardoor je sneller bij de juiste persoon terecht komt en daardoor beter, sneller en uiteindelijk misschien zelfs goedkoper uit bent. Want we willen allemaal de beste zorg voor onze viervoeter!
Het belangrijkste wat ik je in het algemeen mee kan geven, lees je in!
Voordat je naar een honden professional gaat check dan het volgende:
- Als het om een niet-beschermd beroep gaat → hebben ze de juiste opleiding(en)? ✅
- Wat is hun ervaring? 💡
- Kennen ze hun beperkingen en zijn ze daar eerlijk over? ✅
De combinatie van een goede opleiding en ervaring zorgt voor de beste kwaliteit .
Je kunt nog zoveel ervaring hebben, zoals ‘ik heb al 21 jaar honden’, maar het begeleiden van mensen en andere honden is toch echt iets anders. Of als je net een diploma op zak hebt maar nog geen ervaring, zal de beginperiode een groeiproces zijn.
Misschien wel het allerbelangrijkste, kent de professional zijn/haar grenzen? Zijn ze eerlijk naar jou waar hun beperking ligt en sturen ze door naar iemand anders die je beter kan helpen als dat nodig is? Dan heb je écht een goeie! Want dat soort professionals stellen het welzijn van jouw hond voorop en niet je portemonnee 😉
Over het overzicht
In het overzicht zijn verschillende categorieën te zien. Bij het kopje Medisch en bij het kopje Gedrag staan de professionals daarnaast ook gerangschikt op (specialistische) kennis. Zo heeft een dierenarts specialist meer kennis over 1 vakgebied, en heeft een gedragstherapeut meer kennis over gedragsproblemen dan een doorsnee hondentrainer.
Over het algemeen adviseer ik:
- Bij medische vragen → naar iemand onder het kopje Medisch
-
- Een 1e lijns dierenarts is jouw normale dierenarts. Wanneer iemand de 6-jarige opleiding diergeneeskunde aan de universiteit Utrecht heeft afgerond is diegene 1e lijns dierenarts. Dit is de dierenarts waar je als eerste naar toe gaat voor medische zorg. Wanneer een 1e lijns dierenarts het niet op kan lossen, kunnen ze je doorsturen naar een dierenarts specialist.
- Een dierenarts specialist is een 1e lijns dierenarts die heeft doorgeleerd, met een extra 4 jarige voltijd studie, voor specialist in een bepaalde richting. Zoals een cardioloog. Deze dierenarts specialisten zitten vaak in speciale dierenziekenhuizen.
- Tussen 1e lijns dierenarts en specialist zit nog een groep. Namelijk de 1e lijns dierenartsen die zich door middel van nascholingen en cursussen in bepaalde gebieden extra hebben verdiept. Zij weten meer dan een normale 1e lijns dierenarts over dat onderwerp, maar zijn GEEN specialist.
Uitleg verschillende dierenartsen:
-
Gedrags-en trainingsvragen → naar iemand onder het kopje Gedrag
- Bewegingsvragen → naar iemand onder het kopje Beweging én naar de dierenarts (ze werken graag samen om de beste hulp te bieden!)
- Voor voedingsadvies → bij gezonde honden bij de dierenwinkel of dierenarts. Bij honden met ziektes de dierenarts of een doorverwijzing naar een dierenarts voedingsspecialist.
- Voor overige vragen → naar iemand onder het kopje Overig
Kijk ook eens naar het opleidingsniveau en opleidingsduur van elke professional in dit overzicht. Daar zit nogal verschil tussen!
Ook welke beroepen beschermd zijn en welke niet. In de niet-beschermde beroepen mag wettelijk gezien iedereen zich professional noemen, ook als je er helemaal geen verstand van hebt. Dan het kaf van het koren scheiden is soms best lastig!
Deze dingen kunnen allemaal effect hebben op de kwaliteit (en prijs)! En waarom het waarschijnlijk verstandiger is meer waarde te hechten aan adviezen van professionals in hun eigen vakgebied, dan goedbedoelde adviezen aan te nemen van mensen die praten over andermans werk 😉
En als laatste, lieve hondeneigenaar, ook al kost de trimmer, dierenarts of de hondentraining veel geld, besef je dan dat het gros van de mensen in deze sector het echt voor de liefde voor dieren doet en niet voor de centen. Want geloof mij, als je rijk wilt worden moet je vooral in een andere sector gaan werken…
Bronnen:
De informatie over de opleidingsniveaus en opleidingstijden zijn gevonden op de websites van de betreffende opleidingsinstanties in Nederland.
©Copyright 2024 – niets mag zonder schriftelijke toestemming van Suzanne Verschuuren worden gekopieerd.
Heb je vragen of aanvullingen op deze blog? Stuur een mail naar info@itsplaytimehondentraining.nl